BirdLife Kanta-Hämeen alueen retkeilykohteita

Linturetkeily kannattaa melkeinpä missä ja milloin tahansa. Mökkijärven, lähimetsän tai kylätien peltojen kiertely on aina kannattavaa, toimialueemme lintutietämys on sitä parempaa mitä laajemmalta alueelta havaintoja kertyy. Jos jokin tietty kantahämäläinen lintukohde kiinnostaa, näiden linkkien takaa löytyy suositeltavia kohteita. Hyviä retkiä!

Retkeilitpä missä ja milloin tahansa, aina kannattaa muistaa hyvät tavat, jokamiehenoikeudet sekä Birdlife Suomen havainnoi huomaavaisesti –ohjeet.

Retkillä tehdyt havainnot kannattaa kirjata Tiira-lintuhavaintojärjestelmään.

 • Riihimäen retkeilykohteet

  Sammalistonsuon lintulava ja Tallilammet

  Sammalistonsuon turvetuotantoalueella sijaitseva vesiensuojelukosteikko on yksi Kanta-Hämeen parhaimpia lintukosteikkoja. Kosteikko muodostuu kaikkiaan kuudesta altaasta, joista neljä (altaat 1-4) sijaitsee kantatie 54 luoteispuolella ja kaksi (ns. Tallilammet) kantatien kaakoispuolella.

  Kosteikolla on lintulava altaiden 1-4 keskellä Multasuora-tien luoteispäässä. Lintulavalle pääsee tällä hetkellä kääntymällä tieltä 54 luoteiseen (Multasuora). Multasuoralla on varottava ja väistettävä turvetuotantoalueen työkoneita. Lumien sulattua alueelle kuljetaan Riihiviidantieltä alueen länsipuolelta. Riihiviidantien varressa on parkkipaikka, jolta johtaa kävelyreitti lintulavalle. Parkkipaikalla tai siltä johtavalla polulla ei ole talvikunnossapitoa, joten ainakin vielä tällä hetkellä lumiseen aikaan sitä kautta lintulavalle voi olla hankala kulkea.

  Sammaliston on oiva retkikohde vuoden ympäri. Maaliskuussa pelloille saapuu alueemme ensimmäisiä kevätmuuttajia, huhtikuussa vesilintujen kirjo ja massat häikäisevät. Sulan maan ajalle ei hiljaista hetkeä mahdu; kesäkuu on yölaulajien aikaa, juhannuksen jälkeen alueelle suuntaa harrastajia syysmuutolla levähtävien kahlaajien toivossa. Syksyllä alueelle kerääntyy vesilintujen, lokkien, kahlaajien, hanhien ja joutsenien massoja, määrät edustavat alueemme kärkipäätä. Viivyttelijöitä riittää loka-marraskuulle saakka. Talvella alueelta kannattaa etsiä vaikka vuorihemppoja.

  Sammalistonsuon harvinaisuuslista on aivan omaa luokkaansa; aikuinen mustanmerenlokki toukokuussa 2010, siperiankurmitsa heinäkuussa 2011, sininärhi, lyhytvarvaskiuru, vähintään 17 heinäkurppaa, 7 lampivikloa, 4 mustapyrstökuiria, 9 keräkurmitsaa, tunturikiuru, mustaleppälintu, tunturipöllö, ja niin edelleen.

  Liikkumisohjeita:
  Sammalistonsuolla on syytä huolehtia ajokieltojen noudattamisesta sekä työkoneiston esteettömistä kulkumahdollisuuksista. Alueen työväki on suhtautunut suopeasti lintuharrastajiin, toivottavasti voimme säilyttää hyvät välit jatkossakin. Lumettomaan aikaan kulku alueella tulee tapahtua Riihiviidan parkkipaikan kautta.

  Riihiviita

  Riihiviidan pellot täydentävät loistavasti Vankilan peltoja, usein levähtäviä lintuja sekä harvinaisuuksia kannattaa etsiä myös täältä. Riihiviidan puolelta on ilmoitettu huikeita kahlaaja- sekä vesilintukerääntymiä. Harvinaisuuksien kärkeä edustaa syksyllä 2012 havaittu isokirvinen, ensimmäinen laatuaan Kanta-Hämeestä.

  Liikkumisohje:
  Riihiviidan alueen kaikilla peltoteillä ja Karhunloukuntiellä tulee liikkua vain jalkaisin, suksilla tai polkupyörällä. Autot ja muut moottorikäyttöiset ajoneuvot on jätettävä Riihiviidantielle paikkaan joka ei ole talon pihassa ja jossa siitä ei aiheudu haittaa liikenteelle tai maatalouskoneille.
  Majamäentiellä voi liikkua autolla muistaen työtään tekevät maanviljelijät ja tiellä muut liikkujat.

    Takaisin

Birdlife Kanta-Häme

BirdLife Kanta-Häme ry     khly@birdlife.fi   |   Birdlife Suomi ry      toimisto@birdlife.fi | Tietosuojaseloste