Uutiset

  

 • Lintuatlaksen paras maastokausi jatkuu. Havaintoja on kertynyt hienosti lisää ympäri maakuntaa, siitä kiitos kaikille! Ohessa vinkkejä tulevien viikkojen atlasretkeilyyn:

  Aikaisimmilla pesijöillä poikueet ovat jo lähteneet pesimäalueiltaan, joten niiden osalta on odotettava ensi vuotta (esim. kottarainen, korppi, pikkukäpylintu). Toisaalta monet aikaiset lajit, esimerkiksi tiaiset ja rastaat, pesivät toisen kerran, eli pesintöjen varmistaminen on edelleen mahdollista. Erityisesti nyt kannattaa kuitenkin keskittyä myöhäisten pesijöiden pesintöjen varmistamiseen. Nyt kannattaa mennä leppälintujen, kultarintojen, kerttusten, kerttujen, uunilintujen, pikkulepinkäisten ja punavarpusten kesäkuisille laulupaikoille. Jos pesintä on onnistunut, emot tulevat usein varoittelemaan. Tällöin indeksi nousee jo 63:een, mutta usein tällaisessa tapauksessa emolla on vielä ruokaa nokassa (74) tai maastosta löytyy poikue (73), jolloin molemmissa tapauksissa pesintä saadaan varmistettua. Pääskyjen pesinnän varmistaminen on juuri nyt helpoimmillaan, kun lintujen voi nähdä lentävän rakennuksiin pesäpaikoilleen. Metsissä monen lajin emot tai poikueet ovat äänekkäitä. Esimerkiksi metsäkirvinen sekä harmaa- ja kirjosieppo on nyt hyvin helppo varmistaa niihin ruutuihin, joista ne vielä puuttuvat. Metsässä kävelykilometrejä keräävä saatetaan palkita kanalintupoikueella. 


  Maakunnasta löytyy vielä 15 ruutua, joista on vasta satunnaishavaintoja.
  https://tulokset.lintuatlas.fi/society/ML.1097

  Kotisivuilta löydät tarkempia tietoja KHLY:n atlaksen etenemisestä: ruutujen selvitysasteet, lajimäärät, lajikartat, vertailun edelliseen atlakseen ym. 

  Kaikilla KHLY:n atlasruuduilla riittää vielä runsaasti löydettävää. Tee kesäretki vaikkapa johonkin alla olevista ruuduista!

  673:339 Hausjärvi Kilpisuo

  674:339 Hausjärvi Oitti

  675:334 Hämeenlinna Kyynäröinen

  675:336 Janakkkala Hyvikkälä

  675:338 Janakkala Jokimaa

  675:339 Hausjärvi Mommilanjärvi

  676:333 Hämeenlinna Mäyrä

  676:337 Janakkala Sääjärvi

  676:338 Janakkala Saloinen

  678:337 Hämeenlinna Kokkila

  678:338 Hämeenlinna Tuulos

  678:338 Hämeenlinna Iso-Evo

  679:337 Hämeenlinna Vähä-Roine

  679:338 Hämeenlinna Porraskoski

  679:339 Hämeenlinna Evo Kotinen

  Muistutan myös pesimävarmuuksien oikeasta kirjaamisesta. Kahdeksalla alkavia indeksejä tulee merkitä vain pesässä havaituista munista tai poikasista. Jos poikue näkyy maastossa, oikea indeksi on 73. Seiskalla alkavat indeksit ovat yhtä lailla varmoja pesintöjä, mutta on tärkeää merkitä oikein se indeksi, joka vastaa havaintoa. Toisaalta jos havaitaan vain varoittelevat emot, ei tule merkitä korkeampaa indeksiä kuin 63, vaikka pesinnän tietäisikin olevan varma. Tässä tapauksessa pitää yrittää samalla paikalla myöhemmin, josko esimerkiksi emoilla näkyisi ruokaa nokassa.

   

  Atlasvastaava Ilkka Hakala

    Takaisin
 •   Arkisto

Birdlife Kanta-Häme

BirdLife Kanta-Häme ry     khly@birdlife.fi   |   Birdlife Suomi ry      toimisto@birdlife.fi | Tietosuojaseloste