Blogit

  

 • Turengin vanhan sokeritehtaan altailla 20.5.2021 Janakkalassa

  Tänä vuonna en olekaan vielä ehtinyt käymään Turengin altailla, joten töiden jälkeen suuntana oli Janakkala ja Lidlin parkkipaikka. Janakkalan kunnan sivuilla on selkeää tietoa altaista https://www.janakkala.fi/palvelut/luontoon/lintukohteet/turengin-altaat/ .

  Ei muuta kuin saappaat jalkaan ja menoksi. Saappaat ovat itselleni pakollinen varuste tuolla, koska missään muualla en tiedä, että olisi niin paljon lehtokotiloita kuin altailla. Jokaisella askeleella vaan raksuu ja poksuu, niitä on paljon ja kaikkialla – jopa pensaiden rungoilla. Hiukan iljettävää, mutta se on kestettävä.

   

  Muuten olikin aivan upeata, tuomet tuoksuivat huumaavasti ja ilma oli aivan kostea ja tyyni. Tunnin verran kävelin poutasäässä ja tunnin verran pienessä vesisateessa. Pajupensaita, seljapensaita, reunoilla koivuja ja terijoen salavia, joitain koivuja ja tuomia, tuomia, tuomia. Laulua taas joka puolella.

   

   

  Tiklit liikkuivat ympäriinsä ja lauloivat, eikä ihme vähän väliä takkiini tarttui takiaisia reippaasti, tiklien herkkua. Tervapääskyjä oli noin kolmekymmentä lentäen koko ajan taivaalla, sateen alettua pudottautuivat vähän alemmas. Tervapääskyjen seurassa liikkui välillä muutama haarapääsky ja yhdessä vaiheessa hetken aikaa 7 räystäspääskyä. Pari lehtokerttua lauloi reippaasti, ruokokerttunen veti säettään jatkuvalla syötöllä ja yksi vikkelä pensaskerttu. Sitten aloitti viitakerttunen laulunsa ja lauloikin pitkään ja kunnolla. Oli kiva kuunnella, kun talven jälkeen en sitä noin ole kuullutkaan.

   

   

  Nokikanat pesintäpuuhissa, telkät, tavit, sinisorsat. Tiirat kävivät vähän väliä ruokaa hakemassa ja muutama naurulokki lenteli. Pajulintu, tiltaltti, punarinta, mustarastas, västäräkki, pajusirkku - lauluja kuului joka puolella. Sitten tarkistin linnun, joka istui muita puskia korkeamman puskan ylimmässä kuivuneessa oksassa. Pikkulepinkäinen, kaunis koiras siinä istui ja lauloi. Pysähdyin noin 10 minuutiksi vain kuuntelemaan, en ole usein pikkulepinkäisen laulua kuullut noin läheltä ja noin hyvin. Hienoa!

   

   

  Sinirintaa en ole vielä keväälle nähnyt, enkä nähnyt nytkään. Ehkä olen jo liian myöhässä, altailta on kyllä aiemmin tänä keväänä havaintoja sinirinnasta. Luhtakanaakaan en kuullut, täällä on useina vuosina kuulunut - täytyy tulla uudestaan.

  Mutta hienoa oli joka tapauksessa – parin tunnin aikana 35 eri lintulajia.

   

  Minna Honkasaari

  Kirjoittaja on pari vuotta sitten kunnolla lintuihin hurahtanut luonnosta ja linnuista positiivisesti nauttiva hattulalainen

    Takaisin
  0 kommenttia:
  Kommentoi:

Birdlife Kanta-Häme

BirdLife Kanta-Häme ry     khly@birdlife.fi   |   Birdlife Suomi ry      toimisto@birdlife.fi | Tietosuojaseloste